STICHTING MOP – HULPAANVRAAG

 

Update:

Voor Mariam Belem werd een terrein aangekocht in een niet gekadasterde wijk en er werd een huisje gebouwd en sanitaire voorzieningen (latrine) voor haar en de kinderen. Op dit moment woont de oudste zoon in het huis in afwachting van de verhuizing. In de regentijd is de wijk moeilijk bereikbaar (onverharde modderwegen) en dan kan Mariam niet heen en weer naar de markt waar ze haar doeken verkoopt. Als de droge tijd weer aanbreekt, eind oktober, kunnen ze verhuizen. Als ze eenmaal daar woont worden ook de basismaterialen aangekocht voor het verbeteren van de kwaliteit van haar draagdoeken voor baby’s.

                      

Update:

 

Het project van Mariam Belem wordt uitgevoerd door de vrijwilligers van stichting Le Tisserin (Hamidou Ouedraogo en Soumaila Zorom). Mariam heeft inmiddels een stuk terrein gevonden in Taab Tenga in Oost Ouagadougou. Het is een wijk die nog niet door het kadaster is ingedeeld, maar staat er wel voor op de nominatie. Mariam kan nu het terrein kopen van de lokale dorpseigenaren en er een eenvoudig huis op bouwen. Als het kadaster de wijk straks officieel gaat ontwikkelen mag ze of daar blijven, mits ze er een bewoonbaar huis op heeft staan, en als ze toevallig op een aan te leggen stuk voor een weg staat, krijgt ze een ander stuk terrein toegewezen. Vandaar dat de bouw eenvoudig blijft voorlopig. Twee van de gehandicapte kinderen in het gezin zijn inmiddels via Le Tisserin in het programma van het Liliane Fonds opgenomen. Het dove kind kreeg een gehoorapparaat en hij werkt nu in een autowasstraat en het meisje met Noma is één keer geopereerd maar moet nog een keer geholpen worden. Zij gaat naar school.
 
Hamidou en Soumaila gaan nu samen met Mariam het terrein bekijken om na te gaan of alle formaliteiten correct zijn en ze niet de kans loopt straks weggestuurd te worden. Dan begint stap voor stap de bouw.
Met de gezondheid van Mariam zelf gaat het nu beter. Ze maakt nog steeds de baby wikkeldoeken die ze op de markt verkoopt. Vooral de mensen in de dorpen kopen haar doeken graag.

Project nr.: 2011-20

Naam: Mariam Belem

Geboren - leeftijd: Vrouw  ± 50 jaar   

Titel project: Bouw lemen huis en fabricage baby- en kinderkleding

 

 


Samenvatting situatie:

Sinds 1999 is Mariam Belem weduwe. De vrouw van omstreeks 50 jaar oud heeft de zorg over 4 kinderen, waarvan er 2 gehandicapt zijn. Laatst kwam er ook nog een nicht, die wees werd, bij haar wonen. De levensomstandigheden van het gezin zijn nauwelijks behoorlijk te noemen. Feitelijk heeft Mariam een heel arm gezin, dat zelfs geen eigen woon- en slaapplaats heeft. Het schamele onderkomen waarin ze nu leven is van een oom van haar overleden echtgenoot.

Afgezien van haar strijd om dagelijks rond te komen, lijdt Mariam sinds het overlijden van haar man aan een chronische ziekte, die ondanks diverse medische onderzoeken, nog niet goed is gediagnosticeerd. Ook heeft zij bij deze aanvallen zo’n pijn en vermoeidheid in haar lichaam, dat ze daardoor in zulke periodes niet kan werken.

Met behulp van een totaal versleten naaimachine, maakt zij baby- en kinderkleertjes, die zij op de markt van Sector 10 verkoopt. Met de magere opbrengst hiervan, moet de weduwe het hele gezin onderhouden. Haar zorgen zijn nu groter door de kosten van de zorg voor de kinderen, met name de specifieke zorg voor de gehandicapte kinderen, haar eigen gezondheid en de dagelijkse kosten van eten, drinken en kleren.

 

Activiteiten:

Met deze aanvraag zal een lemen huisje, op een gekocht terrein in de niet ontwikkelde zone van Ouagadougou, gebouwd worden. Ook wordt gezorgd voor het  versterken van haar bron van inkomen, zijnde het maken van baby- en kinderkleren.


Verwachte resultaten:

Maria kan haar bedrijf uitbreiden en hieruit geld genereren voor het levensonderhoud van zichzelf en het gezin.

 

Omschrijving

Prijs

Hoeveelheid

Kosten

Aanschaf terrein

150.000   150.000

Bouwmaterialen

200.000   200.000

Constructie arbeid

200.000   200.000

Aanschaf materialen babydraagzak/kleren

225.000   225.000

Huur winkel eerste 3 maanden

25.000 3 75.000

Begeleiding 12 maanden

5.000 12 60.000
   

       Totaal:

CFA 910.000


Bedrag gevraagd: 910.000 cfa = 1388 euro