2007 - 2017

Moeders Ontwikkelings Projecten

Titel project:

Beneficiaire:

Gevraagd bedrag:

Plaats:

Operatie botinfectie na beenfractuur

Etienne Sawadogo                                      Dit project is mogelijk gemaakt door Stichting Hoeve-Zadoks Fonds.

900 euro                                                      Een familiestichting die o.a. mensen helpt met een medisch noodgeval.        WEBSITE

Ouadougou, Burkina Faso

2019-14  Etienne Sawadogo

 

Etienne Sawadogo, 29 jaar, timmerman, vader van een baby Donatien en zijn vrouw Safiatou. Etienne woont bij ons in de wijk en ik zie hem altijd in de weer op straat voor zijn poort met eenvoudig timmerwerk (krukjes, tafels, bankjes). De laatste maanden zag ik hem een tijd niet en toen ineens met gipsverband en krukken. Hij begon weer een beetje te werken, maar het wilde niet echt vlotten.

 

Afgelopen zaterdag kwam hij naar ons toe om hulp, behoorlijk radeloos. Hij is aangereden door een brommer begin maart van dit jaar en brak zijn rechteronderbeen. De man die het veroorzaakte hielp in het begin met de medische kosten, maar verdween vervolgens met de horizon. Neemt nu ook zijn telefoon niet meer op. Etienne had geen geld om zich het in het ziekenhuis verder te laten behandelen dus hij ging naar een traditionele “rechttrekker”. Die doen hier soms goed werk maar in dit geval liep het mis. Etienne loopt nog altijd met krukken en heeft een ontsteking die maar niet weg wil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We stuurden hem met 15 euro op zak voor een consult naar een ziekenhuis waar hij maandag 4 november terecht kon. Toen de arts bereep dat hij maar 15 euro op zak had, die hij van iemand had gekregen en een röntgenfoto kost 11 euro besloot hij geen kosten te rekenen voor zijn consult. Foto werd gemaakt en de arts denkt zo te zien op de papieren dat hij een beginnende Osteomyelitis heeft, een gevaarlijke botontsteking. Een operatie is noodzakelijk om amputatie te voorkomen.  Dat kost maar liefst alles bij elkaar (opname, operatie, medicijnen langdurig nadien) 478.000 ziekenhuis + 112.400 medicijnen nabehandeling = 590.400 cfa = 900 euro.  Dat verdient Etienne nog niet in een jaar.  Hij kan al maanden niet behoorlijk werken met zijn krukken en met pijn en had afgelopen week niet eens geld om met zijn kind naar het ziekenhuis te gaan die malaria had.  Ook weer een noodgeval dus. Honderden mensen kampen met malaria  momenteel en er heerst een dengue koorts epidemie, vaak in combinatie met malaria.  Gelukkig was het bij Donatien alleen malaria en hij knapt inmiddels weer op.

 

Maar voor vader Etienne is dus dringend hulp nodig. Hij heeft geprobeerd om geld te vinden voor zijn behandeling, maar het lukte niet. Iedereen heeft moeite momenteel om de eindjes aan de elkaar te knopen lijkt het en Etienne staat er alleen voor. Hij wil van alles gratis voor ons doen om maar iets terug te doen. Als timmerman kan hij misschien in de toekomst kleine opdrachten krijgen voor onze projectjes.

 

 

 

Ouagadougou, 10 november 2019

 

Yessa Diarra, uitvoerend coördinator Burkina Faso Stichting MOP

Lenie Hoegen Dijkhof, bureau coördinator